Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Kasza gryczana na sypko

ilustracja przepisu

Opis

Tradycyjna polska potrawa. doskonały dodatek do zrazów zawijanych i innych potraw - przepis 4 porcje

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
  • 1,5 szklanki palonej kaszy gryczanej (30 dag)
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Kaszę opłukać, dokładnie osaczyć, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać 3 szklankami wrzątku, dodać masło i sól. Gotować na małym ogniu - na płytce ochronnej - do momentu, aż kasza wchłonie płyn (15 min). Potem wstawić garnek do nagrzanego piekarnika i wypiekać kaszę w temperaturze 130-140°C około 1 godz. lub grubo owinąć garnek gazetą i kocem, aby kasza dochodziła „pod pierzynką".
(4 porcje)

Recenzje

Polecamy przepis:


Jajka faszerowane w skorupkach