Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Indyk pieczony z nadzieniem

ilustracja przepisu

Opis

Pyszny indyk pieczony z nadzieniem.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
10-15 porcji
  • 1 indyk (3-4 kg)
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól

NADZIENIE:

  • wątróbka indyka
  • 10 dag bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 6 dag rodzynek
  • 6 dag migdałów
  • 2-3 łyżki śmietany 12-procentowej
  • po szczypcie mielonego białego pieprzu, startej gałki muszkatołowej
  • 2 utłuczone goździki
  • 1/2 łyżki cukru lub 1 łyżeczka miodu
  • sól

Przygotowanie

Indyka sprawić. Naciąć skórę nóg wokół stawu kolanowego i wyciągnąć ścięgna. Indyka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pozostawić co najmniej na 2 godz.

Przygotować nadzienie: rodzynki umyć. namoczyć w herbacie. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Wątróbkę opłukać, osaczyć, posiekać, dodać miękkie masło oraz żółtka i dokładnie utrzeć. Wymieszać z bułką tartą, dodając ją porcjami. Wrzucić rodzynki i migdały, doprawić cukrem, pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami i solą. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z nadzieniem. Gdyby nie było dostatecznie pulchne, dodać śmietany. Nadzieniem wypełnić podgardle i zaszyć otwór. Jeśli trochę nadzienia pozostanie, można włożyć je do wnętrza indyka.

Na dno brytfanny wlać część stopionego masła, tuszkę ułożyć grzbietem do dołu, polać pozostałym masłem i wodą (1/4 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Początkowo piec bez przykrycia, polewając często sosem od pieczenia, potem przykryć brytfannę pokrywą lub folią aluminiową i piec około 1 godz. Następnie zmniejszyć ogień i nadal piec w temperaturze 170-180°C. Podczas pieczenia wyparowany sos uzupełniać wodą i polewać nim indyka. Można ustawić w piekarniku rondelek z wodą. Czas pieczenia wynosi około 40 min na kilogram tuszki. Im starszy ptak, tym dłużej należy go piec. Pod koniec pieczenia posmarować indyka śmietaną, co nada mu chrupkość i doda smakowitości.

Po upieczeniu położyć indyka na dużej desce i pokroić. Jeśli trzeba, pokrojone kawałki mięsa podgrzać w sosie od pieczenia. Resztę sosu podać w sosjerce. Podawać ze smażonymi borówkami, pieczonymi kulkami z ziemniaków albo ryżem.

Recenzje

Polecamy przepis:


Bitki wołowe