Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Gęś z jabłkami

ilustracja przepisu

Opis

Pyszna pieczona gęś z jabłkami.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
10 porcji
  • 1 gęś (4 kg)
  • 75 dag kwaśnych jabłek (reneta)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

do przybrania:

  • borówki
  • liście sałaty
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Sprawioną gęś namoczyć w zimnej wodzie na noc, po czym oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem oraz połową majeranku i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, wymieszać z pozostałym majerankiem, cukrem i szczyptą soli.

Gęś wypełnić jabłkami, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i piec 3-4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Gęś polewać wodą, a później sosem od pieczenia.

Upieczoną podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami.

Przybrać borówkami, liśćmi sałaty i natką pietruszki.

Podawać ze smażonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.

Recenzje

Polecamy przepis:


Jajka z sardynkami