Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym


Opis

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
4 porcje
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól

SOS:

  • 2 łyżki gotowego tartego chrzanu
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 1 cebula (10 dag)
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Kiełbasę gotować 10 min w posolonym wrzątku z dodatkiem przypraw (wywar można zużyć na żurek lub zupę chrzanową). Przed podaniem pokroić na porcje.

Przygotować sos: cebulę posiekać, usmażyć na maśle, oprószyć mąką, wymieszać i rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać chrzan, sok z cytryny, doprawić solą i cukrem. Gdy sos się zagotuje, odstawić z ognia i wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami.

Gorącą kiełbasę polać sosem.

Podawać z ziemniakami z wody.

Recenzje

Polecamy przepis:


Śliwki w cieście